Blogg | Hva gjør en IT-konsulent?

Hva gjør en IT-konsulent?

DEL

Jeg jobber som konsulent, og jeg elsker det!

Jeg kan komme i kontakt med uendelig mange bransjer, folk og teknologier, og jeg er alltid essensiell og på riktig plass til å gjøre en jobb som noen trenger at jeg gjør.

Når jobben er gjort går jeg videre til andre spennende oppdrag.

Mange utviklere er skeptiske til å jobbe som konsulent, og mange bedrifter kan være skeptiske til å leie inn konsulenter.

Jeg tenkte jeg skulle gi et innblikk i hvordan livet er som konsulent, og kanskje avmystifisere jobben litt.

I oppdrag

Konsulenter vet som regel ca hvilke oppgaver oppdragsgiver forventer at vi skal gjøre ferdig, og ca når vi skal ut fra bedriften igjen. I motsetning til de fast ansatte vet alle at konsulenter bare er der bare på lånt tid. Men lånt tid betyr hverken kort tid eller feil tid! Jeg kjenner en fyr som har jobbet som konsulent hos samme oppdragsgiver, på samme produkt - i 9 år!

Når jeg er i oppdrag fungerer jeg praktisk talt som en vanlig ansatt i den bedriften som har leid meg inn. Jeg får adgangskort og e-postadresse, jeg får beskjed om hvor på kontoret jeg skal være og hvor ofte jeg skal være der, og så spiser jeg lunsj i kantina og forholder meg til kulturen, organisasjonshierarki og retningslinjer akkurat som en vanlig ansatt.


Når jeg snakker om jobben eller sjefen får jeg ofte spørsmål tilbake om hvilken jobb jeg mener. Jeg har èn arbeidsgiver - og èn egentlig arbeidsgiver. De som har leid meg inn som konsulent fungerer som arbeidsgiver i praksis. Det er der jeg får oppgaver, tilbakemeldinger og lunsjprat. Men det er ikke der jeg får faglig og sosialt påfyll, oppfølging av personalsaker, ferier og lønn. Jeg har to eposter, kalendere og slack/teams etc å holde øye på. Jeg får to sett med bekjente, to sett med forventninger og oppfølging og jeg har ofte to sett med statusmøter/ avdelingsmøter. Det er en terskel å komme over, men etter en stund går det av seg selv.

Dele kunnskap

En viktig ting ved å jobbe som konsulent er at man skal spille kunden god.

Vi blir leid inn til en nokså høy pris - og man skal jobbe etter tanken om å forlate stedet i bedre stand enn da man kom. Jeg er en ekspert, og det forplikter!

En vanlig problemstilling fra utviklingsarbeid, som de fleste utviklere kan kjenne igjen, er at det ikke blir satt av tid til oppgaver som trengs men som ikke gir fremdrift. Slik som testdekning, dokumentasjon og rette teknisk gjeld. Som utvikler, og særlig som konsulent, må man forklare hvorfor dette er viktig på en måte som gjør at kunden forstår det. Vi må være diplomatisk, løsningsorientert og pedagogisk. Noen kamper vinner man og noen taper man, men målet bør være at når vi er ferdig med oppdraget kan kunden mer om hvordan IT fungerer og hva som er smart å gjøre, og at kunden har en positiv opplevelse av hvordan de har lært det.

Kontrakt

Ofte ser man kontrakter som går på løpende tid. Det vil si at oppdragsgiver leier meg inn, og overtar ansvar for meg og det jeg gjør på jobb. De bestemmer hva, når og hvordan noe skal skal lages.

En annen utbredt kontraktsform er fastpris. Konsulentselskapet forplikter seg til å levere noe etter krav fremsatt av kunde, men jeg står da friere til å bestemme hvordan det skal gjøres.

Konsulenter bør kjenne til sin egen kontrakt, og kjenne til hvilke nye behov som kan oppstå i bedriften de er lånt ut til. Det kan hende du har lyst til å fortsette etter kontrakten din går ut, og da må du jobbe litt for det. Eller det kan hende de har behov for annen kompetanse enn det du har, og da kan din arbeidsgiver forvente at du sier fra om det, og hjelper med å selge inn en kollega. Hvis en konsulent sitter på et oppdrag og mistrives, vil de fleste konsulenthus ta de vekk fra oppdraget. Kontrakten blir da sagt opp, eller man blir byttet ut med en annen som kanskje vil oppleve oppdraget annerledes.

(Jeg er for eksempel skikkelig glad i å ligge i tett dialog med brukere, mens andre utviklere er mer opptatt av dypdykk i teknologi. Alle er ulike og det er greit. Det er mer enn nok oppgaver i IT-Norge å løse for alle sammen!)


De periodene en konsulent ikke er i oppdrag pleier man å si at de sitter på benken. Konsulenter på benken er forventet å være tilgjengelig og på alerten. Plutselig kommer det inn et tilbud man må svare på med noen timers frist, og da må benkesliteren være på hugget, og jobbe for å vinne oppdraget, med å skrive søknader, kompetansematriser, og klargjøre CV-en sin.

Når man er utenfor oppdrag tar mange konsulenter sertifiseringer, kurs eller annen kompetanseheving, man kan hjelpe en kollega med deres prosjekt, fagarbeid i egen bedrift, salg av seg selv eller kolleger, eller jobbing på interne systemer.

På oppdrag har man en fantastisk mulighet til å bli kjent med og lære av folk som har andre arbeidsgivere eller andre yrker enn deg selv. Alt jeg kan om betalingsløsninger, saksbehandling, matbutikker og kirkesamfunn har jeg lært på oppdrag.

Men det meste jeg kan om devops, smidig utvikling og klarspråk har jeg fra kolleger, fagsamlinger og konferanser.